A múlt héten zajlott az Alfalvi Fiatalokért Egyesület szervezésében a „Tudományos világnézet erősítése alfalvi kötődésű fiataloknál” elnevezésű projekt Tudományok Tábora, melyre 20 fiatal egyetemista vagy frissen végzett kapott meghívást.

A hetedik alkalommal szervezett tábor képzést és tartalmas kikapcsolódást nyújtott azok számára, akik bizonyítottan érdeklődnek a tudományos teljesítmény terén. Az áprilisben útjára indított projekt résztvevői egy előadással vagy egy irányított tematikus foglalkozással készültek, így 13 tudományos tevékenység színesítette a tábori hangulatot, melyet a Communitas Alapítvány támogatott. A tábori tevékenységen belül a fiatalok többek között, olyan tudományterületeken mutattak be előadásokat, mint: kémia és természetvédelem, közgazdaságtan, társadalomtudományok és kommunikáció, pszichológia, turizmus és vendéglátás. A szervezett esemény segített megerősíteni a fiatalok kapcsolatát a természettel, a hallgatók megismerhették a környezet védelmének szükségességét, egészségügyi témaköröket jártak át orvos- illetve kémiatudományi szempontból, a sikeres rendezvényszervezés kulisszáiból hallhattak. Emellett cél volt egy olyan fiatalokból álló csoport létrehozása, akik képesek lesznek egy sor tudományos programot megszervezni, illetve mentorálási feladatok ellátására is lehetőséget adhatnak.

A bemutatott előadások után a résztvevők lehetőséget kaptak a tudományos jellegű vita gyakorlására, de ugyanakkor lehetőségük nyílt csapatmunkára, kommunikációs és interakciós helyzetek kezelésére, amelyek hasznosak lehetnek számukra egész életük során. A fiatalok némelyike sajátos, környékre vonatkozó kutatási eredményt is bemutatott – így, például Nagy Katalin a hepatitis vírusos megbetegedésekről tartott előadást, Csala Krisztián és Nagy Beáta a gyümölcspárlatok vizsgálatainak eredményeiről beszéltek, Bege Brigitta és Csala Helga a filmnézési szokásokat kutatta, György Botond pedig az általa szervezett országos szintű rendezvényeinek műhelytitkait osztotta meg.

Olyan világot élünk, amelyben egyre fontosabb kihívás a diákok és a fiatalok tudományos munka iránti igényének növelése, adott tudományokhoz kötődő képességek és készségek kialakulása, valamint lényeges a tudományos kutató munka eredményeinek ismertetése szimpóziumokon való folyamatos részvétel során – fogalmazott Kiss Arnold pedagógus, a tábor szervezője.

A tábort támogatta: az RMDSZ és a Communitas Alapítvány

Bejelentkezés