Beneveztünk a Laborkukac Diákvetélkedőre, amit A Sapientia  EMTE Biomérnöki és Élelmiszertudomány tanszéke idén már 7. alkalommal hirdetett meg. A versenyre 4 fős, általános és középiskolai diákokból álló csapatok nevezhettek be. Az idei tanévben 3 - 3 fős csapat általános, illetve középiskolás csapat jelentkezett.

 

A mi csapatunk a „Kémcsőtörők” nevet viselte. Csapattagok: Vargyas Boglárka, Kis Virág és  jómagam, Ráduly Kincső. Osztálytársakként a VII.B. osztályban járunk. Felkészítő tanáraink: Kiss Arnold és Kis Laura tanárok voltak, akik sokat segítették munkánkat.

A biológia tagozatra jelentkeztünk, ahol a téma a keményítő volt. Megvizsgáltuk a reakcióját a kálium-jodid jódos oldatával, vagyis a lugol oldattal. Ezt követően kellett felhevíteni és színskálát felállítani. Néhány élelmiszer, mint például a burgonya, a rizs és az alma keményítőtartalmát vizsgáltuk. Mindemellett megválaszoltunk néhány kérdést, amiből a személyes kedvencem a keményítő kialakulása és megtalálhatósága a környezetünkben. Munkánk menetét és előkészületét fotókkal dokumentáltuk.

Mindez elnyerte a zsűri tetszését, így negyedikként meghívtak bennünket a döntőbe, amely a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karán került megrendezésre 2017.március 25-én, ahol összemértük tudásunkat a többi csapattal.

A Sapientiára belépve regisztráltunk, megkaptuk a szükséges információkat és a programfüzeteket, ismertetőket. Szeretettel fogadtak bennünket, süteménnyel és vízzel vártak, mindemellett egy finom ebédet is kaphattunk az egyetem éttermében.

A megnyitó reggel 9-kor kezdődött, ahol üdvözöltek minden döntőbe jutott csapatot és elmondták a tudnivalókat, valamint leszögezték a verseny szabályait és ismertették a fontos információkat. A verseny 10 órakor kezdődött. A laborban kötelező a fehér köpeny használata, a többi alapanyagot az EMTE biztosította.

A feladat itt is hasonló volt az első fordulóban elvégzetthez viszonyítva. Rendelkezésünkre állt három hozzávaló: burgonya, banán és bab. Ezeknek az alapanyagoknak vizsgáltuk a keményítőtartalmát az elektromos mikroszkóp segítségével, úgy, hogy kaparékot készítettünk és 1-1 csepp lugol oldatot (kálium-jodid jódos oldatát) cseppentettük rá.

A 40x-es nagyításon megszámoltuk a keményítőszemcsék számát, míg a 10x-es nagyításon lerajzoltuk, amit a mikroszkópban láttunk. Válaszoltunk pár, írásban feltett kérdésre a keményítővel kapcsolatban, közben néhány egyetemi tanár ellenőrizte, segítette munkánkat néhány tanácsadással és kérdéseinkre is tőlük kaptunk választ.

Miután a verseny lejárt, körbevezettek néhány laborban és meséltek az egyetemről, a különféle szakokról és bemutatták a laboratóriumba található berendezéseket.

A nap végén pedig a 3. hellyel térhettünk haza. Nagyon jól éreztük magunkat és reméljük, hogy jövőre is megadatik az a lehetőség, hogy elmenjünk a  8.Laborkukacra.

Bejelentkezés