A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar kémiaoktatásért kuratóriuma ebben a tanévben is jutalmazott négy kémiatanárt a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal. Ezek a tanárok a program keretén belül elhozhatták néhány diákjukat az alapítvány által szervezett rendhagyó kémiaórára. Az iskolánk díjazott tanára, Kiss Lóránd nem tudott részt venni, így az iskola másik kémiatanára, Kiss Arnold kísérte el a négy diákot.

Gyergyóalfaluból Budapestre vasárnap estére érkeztünk meg, majd megszálltunk egy hotelben nem messze a Richter Gedeon gyártól.

Hétfő reggel értünk jöttek egy kisbusszal és elvittek minket a gyárhoz, ami kívülről is hatalmas volt. Elvezettek minket az épület múzeumtermébe ,ahol Richter Gedeon életéből és a gyár történetéből egyaránt ki voltak állítva képek, nemzetközi elismerések és különböző gyógyszergyártási eszközök. Leültünk a székekre, ahol már minden diáknak ki volt készítve egy ajándékcsomag, majd kezdetét vették az előadások. Az elsőben a gyógyszergyártás folyamatáról és a gyógyszerek fajtáiról volt szó, míg a másodikban, amelyet Szántay Csaba, a kuratórium elnöke tartott, megtudhattuk, hogy milyen a jó kutató és melyek azok a tulajdonságok,melyek szükségesek ahhoz,hogy valaki kutatóvá váljon.Az előadások interaktívak voltak, azaz mi is kérdezhettünk, de ők is kérdeztek tőlünk. A kérdéseinket és a válaszainkat ajándékokkal jutalmazták. Utána alaposabban megtekintettük a múzeumot, majd elvezettek minket a gyár egy másik épületébe. Mielőtt onnan átmentünk volna a laborokba, szendvicsekkel és süteményekkel kínáltak. A laborokban a csapatot kétfelé osztották, és két ott dolgozó kutató elmagyarázta az NMR-spektroszkópok működését és felhasználási területét. Az esemény zárásaként egy rövid beszéd keretében a szervezők minden résztvevőnek oklevelet adtak át, majd néhány tanár és diák is felszólalt, megdicsérve a szervezőket és megköszönve a sok élményt.

Még egyszer meg szeretnénk köszönni a lehetőséget, hogy ott lehettünk és egy teljesen más szemszögből ismerhettük meg a kémiát. És ahogy ott is elmondták, ha nem is leszünk mind kutatók, olyan dolgokat tanultunk meg ezen a napon, melyeket az életünkben biztos, hogy fel fogunk tudni használni.

Aznap délután ellátogattunk az MTA TTK épületébe is, ahol két laboratóriumot néztünk meg. Míg az egyikben a polimerekről beszéltek és ahhoz kapcsolódóan mutattak nekünk kísérletet, addig a másikban az anyagok felületének vizsgálatáról volt szó. Ezután kihasználva a Budapesten töltött időt, ellátogattunk a város néhány nevezetességéhez, többek között megnéztük a Budai várat és hajókáztunk a Dunán. Másnap elmentünk a Csodák Palotájába, melybe a belépésünket szintén a Richter Gedeon Alapítvány biztosította. Míg az egyik teremben végigkövethettük a magzat fejlődésének szakaszait és ehhez kapcsolódó játékokat próbáltunk ki, addig a másik egy szabadulószoba volt, melyből különböző feladatok teljesítésével juthattunk ki. Végül megnéztünk egy nagyon érdekes előadást a szárazjégről és a folyékony nitrogénről. Ezután hazaindultunk, tele élményekkel, új ismeretekkel gazdagodva.

Vargyas Boglárka - VII. osztály

Bejelentkezés