A Richter Alapítvány 2016 őszén érdemlegesnek tartotta, hogy iskolánk pedagógusát, Kiss Loránd kémia szakos tanár urat a Magyar Kémiaoktatásért díjjal tüntesse ki és jutalmazza. A jutalmazás egyik mozzanata, hogy a tanár úr által kijelölt tanulócsoport részt vehetett 2017. április 10- én a Budapesten szervezett Richter Gedeon Gyógyszergyár látogatással egybekötött „Rendhagyó Kémiaórán”.

 

A tanulmányúton a VII. osztályos Vargyas Boglárka, a VII. osztályos Vargyas Lukács, a végzős Gál Arnold és jómagam, Nagy Beáta vehettünk részt Kiss Arnold kémia-informatika szakos tanár úr irányításával.

Az üdvözlő, „Isten hozott” beszédek után a gyógyszer útját követhettük egy interaktív előadás keretén belül. Az előadó kifejtette, hogy egy gyógyszer kifejlesztése nagyon sok időt és pénzt vesz igénybe. A gyógyszergyártás több fázisból áll. Megdöbbentő volt számunkra, hogy egy gyógyszerféle gyártása körülbelül 10-15 évet is igénybe vehet. A gyógyszergyár utóbbi kifejlesztett és piacra dobott gyógyszere a Cariprazine, amely 2016. március 16-án került forgalomba. Az előadás interaktív jellegét az előadó és hallgatóság élő kapcsolata is meghatározóvá tette, hiszen mi, diákok érdekes témafeltevésekre kellett válaszoljunk. A tudományos körútra azok a diákok voltak kiválasztva, akik fokozott érdeklődést tanúsítanak a tudományos kutatómunka iránt, illetve elhatározásuk, hogy orvosok, gyógyszerészek szeretnének lenni. Ehhez a tudományos elkötelezettséghez illett a második előadás Dr. Szántay Csaba bemutatásában, amelynek témája: „Milyen a jó kutató?” Az előadás rádöbbentett arra, hogy az igazi kutató nem csak szakmai, hanem attitűdkompetenciákkal is rendelkezik, a kutatómunka a szív és az agy együttműködésén alapszik. „Az vagy, akivé alkotod magad” – azt hiszem nem is lehetne ennél egyszerűbben és lényegesebben szavakba önteni a kutató munka fontosságát. Ugyanakkor azt is megtudhattuk az előadásból, hogy életünk célja lehet az „alkotni és szeretni”. A jó kutató számára a két legfontosabb dolog a bátorság és döntés, bármilyen helyzetben.

A tevékenység harmadik mozzanata a Richet Múzeum látogatása, amely Richter Gedeon életét és a gyógyszergyár történetét mutatta be. Megtudtuk, hogy a gyár nem csak gyógyszergyártással, hanem kozmetikai termékek készítésével, forgalmazásával is foglalkozott. A Richter gyár történetének büszkesége a Cavinton, amely 1977-ben jelent meg és világszerte ismert lett.

A gyakorlati, laboratóriumi tevékenységek során a magmágneses rezonanciavizsgálat, illetve a gázkromatográfiás eljárás módszereit ismertették. A látványos analitikai műszerek működésének bemutatása mellett, a közölt számbeli adatok meggyőztek bennünket, hogy egy nagyon magas színvonalú kutatómunka folyik a gyógyszergyár berkeiben. Az összegző tevékenység és az oklevelek átvételének mozzanata a gyógyszergyártás folyamatának racionális megközelítését emocionális telítettségével egészítette ki.

A délutáni programunk is a tudomány jegyében zajlott, hisz a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóintézet laborjainak munkálataiba nyertünk betekintést Kozák Melinda koordinálása mellett. Többek között a polimérek tulajdonságait, szerkezetének tanulmányozását, illetve szilárdanyag felület- és szerkezetvizsgálatát ismerhettük meg.

Az esti programot az előző esthez hasonlóan városnézéssel, kulturális örökségek megtekintésével töltöttük ki.

A kedd a Csodák palotájának megismerésének volt szentelve.

Itt miután kiszabadultunk a szabaduló szobából, érdekes kémiai kísérleteknek lehettünk szemtanúi, amely szereplője a szárazjég volt. A csodák palotája zárásaként számos ügyességi játékot próbálhattunk ki.

 

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a Richter Alapítványnak, kuratóriumi elnökének Dr. Szántay Csabának és munkatársainak, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóintézet munkatársának Kozák Melindának, Kiss Loránd tanár úrnak és Kiss Arnold tanár úrnak.

A tanulmányútról rengetek értékes ténnyel, tapasztalattal és élménnyel tértünk haza.

Nagy Beáta - XII osztály

Bejelentkezés