Május 5-7 között, 13. alkalommal szervezte meg a Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum a Természettud diákkonferenciát. Iskolánkból Kiss Arnold kémia szakos tanár úr irányításával két előadással neveztek diákok a konferenciára.

 

Nagy Beáta és Gál Arnold XII. osztályos diákok a gyümölcspárlatok kémiai összetételét vizsgálták, én pedig (Vargyas Lukács VIII.B) különböző zöldségek, gabonafélék keményítő tartalmát határoztam meg.

 

A diákkonferenciára erdélyi és határon túli iskolák tanulói jelentkeztek, akik matematika, informatika, fizika, kémia, biológia tudományterületeken végzett kutatások eredményeit mutatták be. A kémia szekció munkálatai 18 bemutatott előadással zajlottak és újdonság volt, hogy VIII. osztályos tanulók is lehetőséget kaptak a résztvételre. A diákkonferencia jellegzetessége, hogy a bemutatott előadáshoz valamilyen kísérleti, gyakorlati munkát is csatolni kell, amelynek illeszkednie kell az előadáshoz. Ezután következik a szakmai zsűri által vezetett vita,

amelynek keretén belül az elhangzottak és hallottak körül felmerülő kérdésekre kell válaszolniuk az előadóknak. A bemutatók közül nekem a liftező és forrófejű nátrium, a Szivárványkémia című előadás tetszett.

A szekcióelnökség konferencia munkálatainak kiértékelését követően, díjátadásra került sor, Nagy Beáta és Gál Arnold szerzőpáros kiemelt dicséretben az én előadásom pedig első díjazásban részsült. Török László, Nagyszalonta polgármestere, megfogalmazta: a városnak mindig fontos volt az ifjúsági programok és tudományos tevékenységek támogatása, és ígéretet tett a szervezőknek, hogy az elkövetkező konferenciákat is nagyban segíteni fogja az önkormányzat. A felejthetetlen élményekért hálásak vagyunk Mészár Julianna volt igazgatónőnek és Kiss Mária aligazgatónőnek, az Arany János Elméleti Líceum pedagógusainak.

Bejelentkezés