Diáktársaimmal, pontosabban a mostani X., és XII. osztály tanulóival, négy tanár kíséretében indultunk neki éjnek idején utunknak,

 

 

 

Diáktársaimmal, pontosabban a mostani X., és XII. osztály tanulóival, négy tanár kíséretében indultunk neki éjnek idején utunknak, amelynek első célállomása Nagykőrös volt, ahol csoportokra osztva keresgéltük az Arany Jánossal kapcsolatos emlékhelyeket, illetve meglátogattuk az Arany János múzeumot is.

 

Mindezek után utunk Budapestre vezetett tovább, ahol gyalogos városnézéssel kezdtük az ottani világ felderítését. Végigsétáltunk a Lánchídon a pesti oldalról a budaira, majd visszafelé a Margit-hídon tipegtünk keresztül.

Ezt követően kívülről csodálhattuk meg Magyarország egyik legszebb épületét, az Országházat. Az aznapi program után, elindultunk a pannonhalmi szállásunkhoz, a Szent Jakab Házhoz, ahol az első két éjszakát töltöttük. Másnap megreggelizve indultunk a Pannonhalmi Bencés Apátságba. Egy érdekességgel megdúsított bevezetőfilmet láthattunk, majd tárlatvezetéssel körbejártuk az Apátság főbb részeit, látnivalóit.  Az aznapi ebédünket Győrben fogyasztottuk el, majd neki kezdünk a városnézésnek. Láthattuk a városházát, a Pulzus- szobrot, amely Győr legmodernebb szobra,

bejártuk a Széchenyi teret, valamint a Bencés épületegyüttest, az Esterházy- palotát, és még rengeteg nevezetességet az ajánlott sétaútvonal mentén.  Ezek után indultunk el a Szent- Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző iskolába, ahol a győri diákok lelkes, szívélyes fogadtatással köszöntöttek bennünket, bemutatták iskolájukat, és további közös programok eltöltésével telt az idő.

A harmadik napon tölthettünk el egy teljes napot Bécsben. Először a Schönbrunni- kastélyhoz látogattunk el, ahol egyúttal a parkot is megtekintettük.

Ezután, ahogy a belvárosba utaztunk, egy séta keretében fedeztük fel Bécs egyéb látványosságait, mint a Mária Terézia teret, a Hofburgot, az Operát, a Stephans-dómot, a Városházát, illetve a Parlamentet.

Továbbá meglátogattuk a természettudományi múzeumot, amely felejthetetlen élménynek minősült számunkra. Ha azt mondanám, hogy a világ élővilágának túlnyomó része a kiállítás részét képezi, nem tévednék. Ugyanígy alkotják a kiállítás részét dinoszaurusz csontvázak, vagy éppenséggel élőnek látszó automatizált, robotikus dinoszaurusz, mely mozgásával, és bömbölésével félelmünk mellett, a figyelmünket is felkeltette.

A vacsoránkat a fertődi Grácia étteremben fogyasztottuk el, nyugovóra pedig Sarródon tértünk, a Csapody István Természetiskola kollégiumában. A másnapi reggelit szintén a Grácia étteremben kaptunk, ami után Balatonfüredre indultunk el, ahol megnéztük a Tagore sétányt, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Balatonra.

Majd Tihanyba utaztunk, ahol a Bencés Apátságot tekintettük meg. Szintén egy bevezető rövidfilmet láttunk a fogadóépületben, majd a barokk templomot, valamint  I. András király kriptáját.

Mindezek után komppal szeltük a Balaton habjait, így spórolva egy- két órányi busszal való utat, így kipróbálhattunk egy számunkra eddig csak elméletben ismert közlekedési módot.

Ebédünket Balatonfűzfőn a Nike étteremben fogyasztottuk el, majd indultunk is tovább Kaposvárra, ahol esti gyalogos városnézésre került sor. Ezalatt láthattuk a Nagyboldogasszony- Székesegyházat, a Városházát, illetve Ady és Rippl- Rónai találkozását ábrázoló szobrot.

A városnézés a Patrióta étteremnél ért véget, ahol vacsoráztunk. Aznap éjjel a szálláshelyünket Kaposváron, a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban foglaltuk el.

A kollégiumban elfogyasztott reggeli után, Pécsre utaztunk, ahol a Széchenyi- tér, a Dzsámi - amely helyén eredetileg keresztény templom állt, a török bevonulás előtt - majd a Székesegyház látványa tárult elénk. Ugyanakkor a Székesegyház környékén véletlenül, egy régi autó kiállítást láthattunk.

Mindezen látványosság után, csomagolt ebédünkkel, egy újabb utazáshoz kezdtünk, vissza Gyergyóalfaluba. Ezért az élmény dús, és eseményekben gazdag kirándulásért, hálásak vagyunk a győri Szent- Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakképző iskolának, Barabás Erzsébet tanárnőnek, de hálásak vagyunk kísérő tanárainknak, akik védő angyalokként ügyeltek lépéseinkre, biztosítva biztonságunkat, és azt, hogy jól érezzük magunkat.

 

Írta: Baricz Bernadett

Bejelentkezés